Informatie over Familierecht


Familierecht en personenrecht is een onderdeel van het burgerlijk recht. Burgerlijk recht houdt zich onder andere bezig met zaken als een scheiding, geboorte, huwelijk of afstamming.

Advocaten 

Advocaten hebben vaak een specialisme. Er zijn bijvoorbeeld advocaten die gespecialiseerd zijn in strafrecht of letselschade. Andere advocaten zijn gespecialiseerd in familierecht. Als jij vragen over jouw scheiding, geboorte, huwelijk of afstamming hebt, kan je dus het beste contact opnemen met een advocaat die hierin gespecialiseerd is.

Hoe werkt het?

Als jij vragen hebt, kan je contact opnemen met een advocaat. Vaak is een eerste afspraak gratis. Dit is een oriënterend gesprek. In dit gesprek kan jij globaal aangeven wat jij voor vragen hebt en de advocaat kan deze vragen misschien al beantwoorden. Als het gaat om een scheiding gaat, dan kan dit niet in een opdracht geregeld worden. De advocaat zal met jou bespreken wat zijn wensen. 


Neem contact op met jouw (ex) partner. Als jouw (ex) partner open staat voor een gesprek met jou en jouw advocaat, dan kan alles snel en gemakkelijk worden. Is dit niet het geval, dan moet hij of zij een eigen advocaat in de arm nemen. De beide advocaten zullen jullie kennis aan elkaar kenbaar maken. Als deze op een lijn liggen, kan het ook makkelijk afgehandeld worden. Dit is vaak echter niet het geval. Er zijn vaak heel wat heen en weer gestuurd, geworden alles geregeld. Helaas komt het niet vaak dat de rechtbank ingeschakeld moet worden. Jouw advocaat zal dan een verzoekschrift opstellen. Dit wordt naar de rechtbank en naar de advocaat van jouw (ex) partner. Zij kunnen daar dan weer op reageren. Als jullie er niet uit komen, zal er een zitting ingepland worden. In dezelfde behoefte aan elkaar. De rechter zal various vragen stellen. Tijdens de zitting wordt er geen geen zin gedaan. De rechter zal over de zaak en binnen een aantal weken gaan, zal de uitspraak van de rechter opgestuurd worden naar jullie advocaten. Deze uitspraak is bindend. 


Als jij van jou (ex) partner het niet eens zijn met de uitspraak, dan is het mogelijk om in een hoger beroep te gaan. Hier gaat het weer flinke periode overheen en het kost ook weer extra geld. Het is zo belangrijk om goed te denken van dit het wel waard is. Vaak is een rechtszaak ook niet goed voor de onderlinge verhouding. 

Voor meer informatie spreek met Van Pijkeren & Van Aken Advocaten.

Over ons

Anne's blog voor rechtshulp

Hallo, mijn naam is Annelies en ik ben de eigenaar van deze blog over rechtshulp. Ik werk parttime als advocaat en in mijn vrije tijd houd ik mij bezig met het bijhouden van deze blog. Op deze blog schrijf ik over rechtshulp en met mijn ervaring als advocaat kan ik duidelijk informeren over dit onderwerp. Wat voor soorten rechtshulp zijn er, wat voor soort advocaten horen bij welke hulp en hoe werkt het hele traject? Daarnaast schrijf ik dus over mijn ervaringen in de rechtshulp, op deze manier kun je veel lezen uit de echte wereld van de advocatuur en kan dit jouw probleem wellicht helpen. Wees welkom op deze blog en veel leesplezier.

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

15 mei 2019
Familierecht is een onderdeel van het burgerlijk recht. Ook het erfrecht kan in sommige gevallen onder dit rechtsgebied worden geschaard. Familierecht

30 november 2017
Wel of geen advocaat? De afweging is niet altijd makkelijk. Wanneer schakel je de hulp van een advocaat en en wanneer doe je dat niet? Als leek heb ik

9 november 2017
Familierecht en personenrecht is een onderdeel van het burgerlijk recht. Burgerlijk recht houdt zich onder andere bezig met zaken als een scheiding, g