Familierecht: wat zijn de belangrijkste regels?


Familierecht is een juridisch specialisme dat draait om alles wat met familiaire rechtspraak te maken heeft. Dit juridische werkterrein wordt ook wel personenrecht genoemd. Binnen het familie- of personenrecht zijn er diverse deelgebieden en thema's. Het erfrecht hoort hier niet bij, omdat dat een afzonderlijk rechtsgebied is. Maar welke onderwerpen maken wel deel uit van het familie- of personenrecht? Daar gaan we hier dieper op in.

Zaken die tot het familierecht behoren
Een belangrijk onderdeel van het familie- en personenrecht is alles wat er speelt omtrent familierelaties, zowel materieel als immaterieel. Het familie- en personenrecht gaat over alles wat met het familieleven te maken heeft en is daarom vaak met emoties omgeven. Er zijn tal van voorbeelden die behoren tot het terrein van het familie- of personenrecht. Denk aan de wijziging van kindernamen, het ouderlijk gezag en hoe dat geregeld wordt, maar ook de juridische afwikkeling van echtscheidingen, de verdeling van de inboedel en regelingen rond de alimentatie.

Het belang van familie- en personenrecht
Omdat het familie- of personenrecht te maken heeft met zeer emotionele onderwerpen, is het van belang dat deze goed geregeld, afgewikkeld en afgehandeld worden. Heb je daarom twijfels over hoe je familiezaken afhandelt? Schakel dan altijd een advocaat in om alles goed te documenteren en af te wikkelen. Dan weet je zeker dat je niet in de problemen raakt, zowel emotioneel als financieel.

Goede ondersteuning voor personen- en familierecht is ook belangrijk, omdat je hiermee jezelf enorm kan ontlasten. Je hoeft zelf niet alles te regelen en af te wikkelen, maar je kan deze zaken door een expert laten doen. Je houdt dan zelf tijd over voor je eigen werk, sociale leven en alles wat daarbij komt kijken. Dat is vaak al meer dan genoeg.

Ook na een scheiding kan je te maken krijgen met het familie- en personenrecht. Er wordt dan bijvoorbeeld een ouderschapsplan opgesteld, om samen de opvoeding van de kinderen organisatorisch vorm te geven. Er wordt hierbij dan gekeken naar een opvoedingsplan, waar de kinderen wanneer verblijven (wat de hoofdverblijfplaats is) en hoe alles financieel afgewikkeld dient te worden. Verder kan deze specialist ook mediation regelen, die vaak nodig is na een echtscheiding.

Bij wie kan je terecht voor familie- en personenrecht?
Er zijn tal van advocaten die gespecialiseerd zijn in het familie- en personenrecht. Benader daarom een advocatenkantoor of een zelfstandige advocaat die weet hoe alles wat met familie- en personenrecht te maken heeft, aangepakt moet worden. Dan weet je zeker dat je goed geholpen wordt en weer verder kan met je leven.

Over ons

Anne's blog voor rechtshulp

Hallo, mijn naam is Annelies en ik ben de eigenaar van deze blog over rechtshulp. Ik werk parttime als advocaat en in mijn vrije tijd houd ik mij bezig met het bijhouden van deze blog. Op deze blog schrijf ik over rechtshulp en met mijn ervaring als advocaat kan ik duidelijk informeren over dit onderwerp. Wat voor soorten rechtshulp zijn er, wat voor soort advocaten horen bij welke hulp en hoe werkt het hele traject? Daarnaast schrijf ik dus over mijn ervaringen in de rechtshulp, op deze manier kun je veel lezen uit de echte wereld van de advocatuur en kan dit jouw probleem wellicht helpen. Wees welkom op deze blog en veel leesplezier.

Zoeken

Categorie├źn

Archief

Recente artikelen

24 oktober 2022
Familierecht is een juridisch specialisme dat draait om alles wat met familiaire rechtspraak te maken heeft. Dit juridische werkterrein wordt ook wel

12 mei 2022
Wanneer een naaste in de familiekring komt te overlijden, ontstaan er regelmatig problemen. U zult in eerste instantie niet denken aan de erfenis als

26 juli 2021
Juridisch klem zitten, bijvoorbeeld doordat een persoon of een instantie een strafrechtzaak tegen jou begonnen is, is een van de meest stressvolle erv